dinsdag, 26 maart 2013 11:53

Ruitenwissers Volvo XC70

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Deze Volvo uit 2009 had een storing op de ruitenwissers aan de voorzijde.De wissers gingen onregelmatig spontaan aan en reageerden niet meer op de bediening.Mijn eerste gedachte ging uit naar het CEM-module welke verantwoordelijk is voor de aansturing via een LIN-bus netwerk.

Dit moduul zit onder het dashbordkastje aan de passagierskant.Het gebeurt wel eens dat stekkers hieraan los komen te zitten doordat b.v de passagier er met zijn voeten tegenaankomt.Dit was hier niet het geval.
Vervolgens het CEM-moduul uitgelezen. Hierin zat de foutcode ECM-131187, wipermotor module bus-signal failure.
Bij communicatie fouten op een bus-systeem voer ik eerst meestal een zgn "powerlatch"uit.Dit is de losgenomen accuklemmenn een tijdje met elkaar verbinden waardoor alle circuits ontladen en gereset worden.Vreemde storingen worden hier soms door opgelost. Nu niet dus.
De toegepaste LIN-bus is een 1-draads communicatie netwerk waarop digitale signalen verstuurd worden tussen 0 en 12 volt.
Aangezien de foutcode hiernaar verwees, dit signaal gemeten met een scoop op de LIN-bus draad bij de ruitenwwissermotor.
Dit was niet in orde. Het signaal varieerde tussen 0 en 3.5 volt met langgerekte bloksignalen.Met losgenomen stekker van de motor was het signaal wel goed.De fout zat dus bij het ruitewisser-module.De voedingsspanning en massa hiervan waren na meten in orde.
Daarop de ruitenwissermotor gedemonteerd en het moduul daarvan open gemaakt.Het bleek dat hierin vocht was binnengedrongen.Na droogmaken van de print functioneerde het in eerste instantie weer maar het signaal was nog niet 100 %.
Na montage van een gebruikt exemplaar was het probleem opgelost.

Lees 323908 keer Laatst aangepast op donderdag, 10 maart 2016 19:39